neděle 1. ledna 2012

Italské tyčinky grissiny

Máme po Silvestru, doufám, že jste oslavy příchodu nového roku ve zdraví přežili a já vám do něho přeju hodně zdraví, štěstí, lásky, spokojennosti a v neposlední řadě dobré nálady.
A v prvním letošním příspěvku vám přináším recept na tyto výborné slané tyčinky. Však ony se k různým příležitostem budou hodit po celý rok, nejenom na Silvestra.


Suroviny:
Na těsto:
  • 400 g hladké mouky
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 bílek 250 ml vlažné vody
  • 50 g rozpuštěné hery
  • 1  kostka kvasnic
  • špetka cukru
  • 4lžíce vlažného mléka
Na potření a posypání:
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka
  • mák, sezam, slunečnice, lněné semínko, sůl, koření….
Postup:
Do hrnečku si připravíme kvásek z mléka, cukru a kvasnic a necháme ho vzejít. Do mísy dáme všechny suroviny včetně kvásku a vypracujeme hladké nelepivé těsto, podle potřeby můžeme přidat mouku nebo vodu. Vypracované těsto necháme na teplém místě ½ hodiny kynout. Poté z něj vyválíme válečky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme je žloutkem smíchaným s mlékem a posypeme semínky nebo kořením. Válečky necháme ještě chvilku kynout na plechu a pečeme na 190oC dozlatova.

1 komentář:

  1. Vlasti, tyhle tyčinky si vždycky vezeme z Itálie, teď se dají koupit i v "italských" prodejnách. Moc ráda si je zkusím udělat podle tvého receptu!
    Děkuji a zdravím!
    Helena

    OdpovědětVymazat